četvrtak, 2. srpnja 2015.

Most Golden Gate – San Francisco – koje je imao probleme

GOLDEN-GATE-BRIDGE

Za prvi most iz te serije odabrao sam Golden Gate, jer vjerovatno malo tko nije čuo za njega. Opet,  to je most koji po  tehničkoj izvedivosti (ali manji i skromniji po voznim trakama) bi možda odgovarao našem Pašman – Ričul mostu.

Golden Gate je dugačak 2.737 metara, a naša Zlatna vrata bi bila barem 1.000 metara manja. Most bi sam po sebi postao atrakcija za otoke i turizam!

Tadašnji San Francisco 1920.g imao je malo više od pola milijuna stanovnika i veliku američku ekonomsku krizu za vratom.

Most se  gradio četiri godine, od siječnja 1933. i do puštanja  u promet u travnju 1937.g.

Interesantno je da je sama gradnja trajala tri puta kraće nego političko-papirnata priprema. Rekli bi,  skoro isto kao kod nas, papiri oko 12 godina.

TKO JE BIO PROTIV GOLDEN GATE MOSTA?

Ekolozi -zar je to onda postojalo :), 170 brodara koji su vozili na toj liniji i određene Udruge i političari.

Kada je ing. J.Strauss napravio sadašnji dizajn mosta 1921. prvo su se javili ekolozi ( Esthetes ) i izrazili  zabrinuti da će most  pokvariti prirodnu ljepotu San Francisco-a,  svjetske poznate luke i uništiti Sausalito. Investitori nisu imali novaca i pokrenuli su kampanju kod građana da upišu obveznice i tražili pomoć Američke banke.

Veliku galamu protiv obveznica i mosta je podigla Pacific American Parobrod udruga koja je  navela da će most biti opasnost za plovidbu, te da će to biti hendikep za brodarstvo, da će most spriječiti ulazak velikih  svjetskih brodova  u San Francisco luku i da je most ozbiljna navigacijska prijetnja.

Čak je bilo i podmetanja protiv mosta da bi neprijateljska flota mogla srušiti most i zatvoriti zaljev za sve brodove.

Dalje se je tvrdilo da je cijeli projekt prijevara i da se samo želi ukrasti novac građanima, te da će samo budale kupiti obveznice, a da će  porezni obveznici na kraju  trpjeti i morati nastaviti plaćati za financiranje fijaska.

TKO JE BIO ZA MOST?

Sindikati, građani, turistički djelatnici i trgovci.

Redwood Empire Udruga promovira turizam u sjevernoj Kaliforniji.

Kalifornijske državne automobilske udruge znale su da će most potaknuti prodaju automobila.

San Francisco komora se složila da će most  riješiti probleme nezaposlenosti.

Pokrenut je i referendum za gradnju mosta. Nakon glasovanja, bilo je jasno da su ljudi vjerovali u viziju  J. Strausso-a  - 145.057 glasova ZA i 46.954 protiv mosta.

Procjenjuju se troškovi izgradnje  mosta na  oko 27 milijuna dolara. Na temelju toga, Upravni odbor Distrikta zaključio je  da će sredstva od  35 milijuna dolara obveznica biti dovoljno da zadovolji ovaj građevinski pothvat, te da će osigurati dovoljno novca za administraciju, inženjering i druge financijske troškove.

Oporba organizira  razne mjere protiv Golden Gate mosta i obveznica, a sastavljena od poslovnih ljudi, stručnjaka i poreznika  koji su bili uvjereni da most nije moguće sagraditi. Rasprave su bile na raznim mjestima, radilo se naširoko protiv mosta, članovi Općinskih  odbora su podvrgnuti stalnoj kampanji čiji je cilj bio narušiti njihovu vjerodostojnost.

Članci u lokalnim i istočnim novinama su širili priču u cijeloj zemlji do javnosti  općenito vjeruju da se ne može graditi most i da neće biti izgrađen.

Kada je  ovaj veličanstven most napravljen i pušten u promet, zasjenio je na kraju sve priče, probleme i jednostavno sve obasjao svojom veličinom i ljepotom.

Danas dnevno tim mostom prođe oko 110.000 vozila koji plaćaju za prolaz 4$-7$.

Kako bi danas San Francisco izgledao bez svog simbola - Golden Gate-a?

 

Glavni izvor: Golden Gate org.

ajmo napraviti most

Nema komentara:

Objavi komentar